PTE Idegen Nyelvi Központ

Az Idegen Nyelvi Központ karoktól független, összegyetemi nyelvi központként 1989-ben jött létre. A mintegy 200 fő- és mellékállású munkatársat (program-koordinátorok, nyelvtanárok, nyelvvizsgáztatók, fordítók, tolmácsok, informatikusok, kiadványszerkesztők) foglalkoztató intézet különféle idegen nyelvi szolgáltatásokat nyújt a nyelvtanulás, a nyelvvizsgák és a nyelvi közvetítés iránt érdeklődőknek.

A szeptemberben és februárban induló hagyományos nyelvkurzusok mellett céltanfolyamok indulnak azoknak, akik az ECL nyelvvizsga különböző szintjeire (A2, B1, B2, C1), vagy az intézetben letehető további nyelvvizsgák valamelyikére (Goethe, KITEX, TOEFL, TOEIC, EZRA) szeretnének hatékony módszerekkel felkészülni. Intézmények számára igény szerinti óraszámú és intenzitású nyelvtanfolyamokat szervez az Idegen Nyelvi Központ. Az Idegen Nyelvi Központban hazai és nemzetközi nyelvvizsgát egyaránt tehetnek az érdeklődők. A Goethe Intézet nyelvvizsgáit elsősorban a Németországba és Ausztriába tanulmányi- vagy munkavállalási szándékkal indulók választják. Az Európai Unió tagállamainak nyelvéből egységes elvek alapján kidolgozott, standardizált 4 szintű ECL nyelvvizsgát (www.ecl.hu) angolból és németből évente öt alkalommal, további vizsganyelvekből két alkalommal – bolgár, cseh, francia, héber, horvát, lengyel, magyar, olasz, orosz, román, szerb, szlovák, spanyol – lehet letenni az intézetben, amely a vizsgarendszert kidolgozó és működtető nemzetközi konzorcium központja (titkársága) és hivatalos magyar képviselője.

Nemzetközi konferenciák lebonyolításához korszerű tolmácsberendezéssel felszerelt, légkondicionált 240 fős konferenciaterem, büfé, és egyéb kiszolgáló helyiségek állnak az egyetemen rendelkezésre. A bérelhető tolmácsberendezés, a legmodernebb, vezeték nélküli, rádiós rendszer, amely 90 főt képes kiszolgálni.

Programjainak megvalósításához az Idegen Nyelvi Központ széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki. A nyelvoktatás és a nyelvvizsgáztatás területén évek óta együttműködik több nemzetközi hírű egyetemmel. Különösen nagy jelentőségű az ECL nyelvvizsgarendszert kidolgozó és működtető külföldi társegyetemek nyelvi intézeteivel és szakembereivel történő együttműködés. Az Idegen Nyelvi Központ munkatársai folyamatosan részt vesznek nemzetközi szakmai rendezvényeken, tagjai számos hazai és külföldi szakmai szervezetnek.